Lukumatkoja kauas ja lähelle

Blogissa esitellyt kirjat ja maat

Blogissa esitellyt kirjat ja maat
Klikkaamalla karttamerkkiä saat suoran linkin kyseistä maata käsittelevään blogitekstiin. Pääset tutustumaan tarkemmin valitsemasi alueen kirjoihin zoomaamalla karttaa +-merkillä ja liikkumalla kartalla hiirellä sen vasenta nappia pohjassa pitäen. Kirjoista on myös maanosittain ja maittain järjestetty lista.

perjantai 27. syyskuuta 2013

Peru - Mario Vargas Llosa: Julia-täti ja käsikirjoittaja

Jotkut Mario Vargas Llosan kirjat ovat hidastempoisia ja vähän raskaita, mutta Julia-täti ja käsikirjoittaja on täynnä odottamattomia juonenkäänteitä, romantiikkaa ja saippuaoopperamaista draamaa.

Kirjan päähenkilö Mario opiskelee nimellisesti oikeustiedettä mutta haaveilee kirjailijan urasta ja tekee töitä radioasemalla. Hän elää tiiviissä perhe- ja sukuyhteisössä Liman hienostoalueella Mirafloresissa. Kun Marion sedän vaimon sisko muuttaa Boliviasta suvun luo asumaan, poika inhoaa aluksi uutta tätiään syvästi. Julia-täti osoittautuu kuitenkin kiehtovammaksi tuttavuudeksi kuin Mario osaa kuvitella, ja heidän välilleen syttyy ikäerosta huolimatta kiihkeä rakkaussuhde. Asioita mutkistaa se, että eletään 50-lukua, ja suvulla ja Liman seurapiireillä on aika paljon sanottavaa siitä, kenen kanssa kenenkin on soveliasta seurustella.

Kirjan Mario muistuttaa Vargas Llosaa itseään muutenkin kuin nimeltään, ja Julia-täti ja käsikirjoittaja on Marion ja Julian romanssin osalta hyvin pitkälle omaelämänkerrallinen teos.

Kirjassa on kuitenkin paljon myös puhdasta fiktiota. Lukija pääsee tutustumaan paitsi Marion ja Julian tarinaan myös monen sivuhenkilön epäsovinnaiseen rakkauselämään ja muihin näitä koskettaviin skandaaleihin.

Olennainen hahmo kirjassa myös viisikymppinen bolivialainen Pedro Camacho, joka käsikirjoittaa radiokuunnelmia. Hänen kuunnelmansa ovat 50-luvun Etelä-Amerikassa yhtä suosittuja kuin Kauniit ja Rohkeat oli 90-luvun Suomessa. Hänellä on valtavasti faneja, ja myös Julia-täti ihailee häntä. Kun Camacho palkataan kirjoittamaan kuunnelmia Marion työpaikalle,  Mariolle ja Julialle tarjoutuu mahdollisuus tutustua persoonalliseen käsikirjoittajaihmeeseen.

Julia-täti ja käsikirjoittaja onnistuu yllättämään lukijan perinpohjaisesti. Yllätys tarkoittaa kirjoista puhuttaessa useimmiten odottamattomia juonenkäänteitä, mutta tässä teoksessa arvaamattomuus on paljon syvemmällä kirjan rakenteessa. Asiasta on vaikea sanoa enempää pilaamatta lukukokemusta niiltä tämän blogin lukijoilta, jotka eivät ole vielä kirjaan tutustuneet. Sen totean kuitenkin, että minuun teki vaikutuksen se, miten Vargas Llosa on onnistunut tuomaan saippuaoopperoista tutun mukaansatempaavuuden ja kepeyden teokseen, joka on toisaalta kuitenkin Nobel-palkinnon arvoista kaunokirjallisuutta.

Mario Vargas Llosa: La tía Julia y el escribidor (Pokkaripainos Punto de lectura 2006).
Teos on ilmestynyt suomeksi nimellä Julia-täti ja käsikirjoittaja (Otava 1992).
Alkuteos ilmestyi 1977.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näin pitkälle tavoite on edennyt

Svalbard Spain United States of America Antarctica South Georgia Falkland Islands Bolivia Peru Ecuador Colombia Venezuela Guyana Suriname French Guiana Brazil Paraguay Uruguay Argentina Chile Greenland Canada United States of America United States of America Israel Jordan Cyprus Qatar United Arab Emirates Oman Yemen Saudia Arabia Iraq Afghanistan Turkmenistan Iran Syria Singapore China Mongolia Papua New Guinea Brunei Indonesia Malaysia Malaysia Tiawan Philippines Vietnam Cambodia Laos Thailand Burma Bangladesh Sri Lanka India Bhutan Nepal Pakistan Afghanistan Turkmenistan Tajikistan Kyrgyzstan Uzbekistan Japan North Korea South Korea Russia Kazakhstan Russia Montenegro Portugal Azerbaijan Armenia Georgia Ukraine Moldova Belarus Romania Bulgaria Macedonia Serbia Bosonia & Herzegovina Turkey Greece Albania Croatia Hungary Slovakia Slovenia Malta Spain Portugal Spain France Italy Italy Austria Switzerland Belgium France Ireland United Kingdom Norway Sweden Finland Estonia Latvia Lithuania Russia Poland Czech Republic Germany Denmark The Netherlands Iceland El Salvador Guatemala Panama Costa Rica Nicaragua Honduras Belize Mexico Trinidad & Tobago Puerto Rico Dominican Republic Haiti Jamaica The Bahamas Cuba Vanuatu Australia Solomon Islands Fiji New Caledonia New Zealand Eritrea Ethiopia Djibouti Somalia Kenya Uganda Tanzania Rwanda Burundi Madagascar Namibia Botswana South Africa Lesotho Swaziland Zimbabwe Mozambique Malawi Zambia Angola Democratic Repbulic of Congo Republic of Congo Gabon Equatorial Guinea Central African Republic Cameroon Nigeria Togo Ghana Burkina Fassu Cote d'Ivoire Liberia Sierra Leone Guinea Guinea Bissau The Gambia Senegal Mali Mauritania Niger Western Sahara Sudan Chad Egypt Libya Tunisia Morocco Algeria
Map Legend: 18%, 49 of 263 Territories
 Uusin maa 
 Muut lukemalla valloitetut maat 


AfghanistanAlbaniaArgentinaAustraliaBotswanaBrazilBhutanCanadaCambodiaSri LankaCongo, Republic of theChinaChileEgyptEl SalvadorFranceGhanaGermanyIndiaClipperton IslandIranItalyCote d'IvoireJamaicaKorea, NorthChristmas IslandMaldivesMexicoNigeriaNew ZealandPeruPakistanRomaniaRwandaSenegalSomaliaSpainSwedenSyriaSwitzerlandThailandTurkeyUgandaUnited KingdomUkraineUnited StatesVietnamSwazilandZimbabwe

Näistä maista kertovia kirjoja blogissani on jo käsitelty.