Lukumatkoja kauas ja lähelle

Blogissa esitellyt kirjat ja maat

Blogissa esitellyt kirjat ja maat
Klikkaamalla karttamerkkiä saat suoran linkin kyseistä maata käsittelevään blogitekstiin. Pääset tutustumaan tarkemmin valitsemasi alueen kirjoihin zoomaamalla karttaa +-merkillä ja liikkumalla kartalla hiirellä sen vasenta nappia pohjassa pitäen. Kirjoista on myös maanosittain ja maittain järjestetty lista.

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Turkki (Kurdialueet) - Elif Shafak: Kunnia

Vaaleanpunainen Kohtalo ja Kylliksi Kaunis. Sellaiset nimet kaksostytöt saivat vanhemmiltaan. Kumpikaan nimi ei ollut enne.

Kunnia on kirja kunniaan liittyvästä väkivallasta. Miehistä, jotka kokevat velvollisuudekseen tehdä veritekoja, joita eivät koskaan voi antaa itselleen anteeksi. Naisista, joille rakkaus voi koitua kuolemaksi.

Kirjan alku oli houkutteleva. Miten voisi olla kiinnostumatta kaksosista, jotka saavat nimeksi Vaaleanpunainen Kohtalo ja Kylliksi Kaunis? Tarina oli kuitenkin hyvin synkkä eikä enää alun jälkeen temmannut mukaansa niin paljon kuin olisin toivonut.

Keskeisiä hahmoja oli ehkä liikaa. Kaksosten lisäksi Kunnia kertoo Vaaleanpunaisen Kohtalon eli Pemben aviomiehen ja hänen kaikkien kolmen lapsensa tarinan. Varsinkaan Pemben miehestä en olisi halunnut lukea niin paljon. En missään vaiheessa pitänyt hänestä eikä hänen tarinansakaan kiinnostanut minua suuremmin. Se oli jotenkin klisheinen. 

Kirja kertoi paitsi monesta eri henkilöstä myös useammasta hyvin erilaisesta kulttuurista. Iso osa siitä sijoittuu 70-luvun Lontooseen, jossa Pemben kuopuksen Yunuksen nuoruus kuluu punkkareiden parissa. Shafak kuvaa punkkareiden elämää ansiokkaasti, mutta heistä kertovat osuudet jäivät minusta aika irrallisiksi muusta tarinasta.

Kirjassa oli kuitenkin paljon sellaista, mistä pidin. Kunniaan liittyvä väkivalta on aiheena tärkeä mutta vaikea, ja Shafak onnistui mielestäni käsittelemään sitä hienolla tavalla. Erityisen arvokkaana pidin sitä, että kirja näytti paitsi naisten karmean aseman myös sen kärsimyksen, joka väkivaltaan lietsova kunniakulttuuri voi miehille tuottaa. Kunnian kaikki hahmot ovat kulttuurinsa uhreja. Kun väkivallan ihannoiminen on syvällä kulttuurissa, voittajia ei ole.


Elif Shafak: Kunnia (Gummerus 2013)
Alkuteos Honour ilmestyi 2012.
Tämä kirja on saatu kustantamolta arvostelukappaleena.
Osallistun tällä kirjalla Hei, me lusitaan -lukuhaasteeseen.

5 kommenttia:

  1. Mitä pidit lopun yllätyskäänteestä? Itse olin siitä todella yllättynyt, ei ollut lukiessa käynyt mielessäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *alla oleva kommentti sisältää juonipaljastuksia*

      Minäkin yllätyin aluksi, mutta hetken asiaa mietittyäni hämmästelin sitä, miksen ollut arvannut käännettä. Kirja kuitenkin alkoi sanoilla "Äitini kuoli kahdesti". ja Iskender ihmetteli vankilapäiväkirjassaan sitä, miten isku saattoi tappaa äidin, kun hän tiesi sen osuneen eri puolelle vartaloa kuin sydämeen. Kun Jamilan sydämen kerrottiin olleen eri puolella, se oli ihan selvä vihje siitä, mitä tuleman piti. Mutta en tosiaan silti käännettä arvannut.

      Olin arvannut sen, että Jamilan saapuminen Lontooseen liittyi lauseeseen "äitini kuoli kahdesti", mutta jostain syystä päättelin, että Pembe kuolisi ja Jamila ottaisi hänen paikkansa ja ryhtyisi Pembeksi :) Se varmaan johtui siitä, etten millään halunnut hyväksyä ajatusta, että Jamilan tarina olisi alusta loppuun saakka niin lohduton. Minusta oli kestämätöntä, ettei hän saanut koskaan kokea rakkautta vain siksi, että hänet oli lapsena kaapattu ja häpäisty :( :( :( Toivoin viimeiseen asti, että hän saisi Lontoossa uuden, onnellisemman elämän.

      Poista
  2. Niin - näin se on. Jos mies ei "puolusta" naistaan, hän on naisen silmissä nynny. Jos mies "puolustaa" naistaan, hän on naisen silmissä väkivaltainen apina. Tärkeintä onkin, että mitä tahansa mies tekee, nainen voi käyttää sitä vallankäytön ja nöyryyttämisen tekosyynä.

    Tai ehkä tämä meni vähän sivuun varsinaisesta asiasta. Suuri osa muslimien kunniaväkivallastahan on sellaista, että se tehdään nimenomaan naiselle, eli siskolle, tyttärelle tai vaimolle, yhteisön paineen takia. Tätyy sanoa, että siihen on vaikeampi eläytyä. Ehkä sitten siinä on kyse isien vallankäytöstä poikia kohtaan?

    Väittäisin näin näppituntumalta muutamassa väkivaltatilanteessa olleena, että lähes kaikessa väkivallassa on pohjimmiltaan kyse "kunniasta" eli kasvojen säilyttämisestä, ja niinpä lähes kaikki väkivaltatilanteet voitaisiin periaatteessa ratkaista puhumalla, jos kummallekin osapuolelle jätettään kunniallinen poistumistie.

    Ehkä poikkeuksena tähän periaatteeseen koulukiusaaminen ja venäläismallinen simputus, jossa motivaatiotekijänä on puhdas sadismi. Tällaisella ei tietenkään ole mitään tekemistä kunnian tai "kunnian" kanssa, koska osapuolet eivät ole tasavertaisia, eikä kiusattava uhkaa kiusaajan kunniaa muuten kuin olemassaolollaan.

    Poikkeuksena taas puhumisperiaatteeseen tilanteet, joissa toinen osapuoli ei ymmärrä puhetta, eli tyypillisesti on niin päihtynyt, ettei oikeasti ymmärrä, tai ei välitä kuunnella. Oletteko koskaan miettineet, miksi Suomessa poliisit ovat aina isoja miehiä ja naisia, toisin kuin muissa länsimaissa..?

    asian vierestä,
    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, että sinulla on noin huono käsitys naisista. Itse en missään tapauksessa pidä nynnyinä miehiä, jotka eivät koskaan turvaudu väkivaltaan. Tunnen ja tiedän lukemattomia muitakin naisia, jotka arvostavat väkivallattomuutta suuresti.

      Kunniaan liittyvä väkivalta kohdistuu omaan perheenjäseneen tai sukulaiseen: naiseen, jonka katsotaan häpäisseen perheensä. Kyse on kulttuureista, joissa uskotaan, että mies voi pelastaa perheensä kunnian tekemällä väkivaltaa tällaista naista kohtaan. Väkivaltaiseen tekoon saattavat yllyttää paitsi miehet myös muut perheen naiset.

      Shafakin kirjassa kuvataan myös sitä, että väkivaltaan yllyttävät perheenjäsenet saattavat olla todella surullisia ja ahdistuneita tilanteesta. He saattavat esimerkiksi tietää, että jos perheen poika ryhtyy kunniaan liittyvään väkivallantekoon, hän joutuu siitä vankilaan ja pilaa oman elämänsä. Silti he saattavat kokea, ettei heillä ole vaihtoehtoja.

      Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että monet väkivaltaiset tilanteet voitaisiin ratkaista puhumalla, jos molemmille osapuolille saataisiin puhuttua ulospääsytie tilanteesta kasvojaan menettämättä.

      Poista

Näin pitkälle tavoite on edennyt

Svalbard Spain United States of America Antarctica South Georgia Falkland Islands Bolivia Peru Ecuador Colombia Venezuela Guyana Suriname French Guiana Brazil Paraguay Uruguay Argentina Chile Greenland Canada United States of America United States of America Israel Jordan Cyprus Qatar United Arab Emirates Oman Yemen Saudia Arabia Iraq Afghanistan Turkmenistan Iran Syria Singapore China Mongolia Papua New Guinea Brunei Indonesia Malaysia Malaysia Tiawan Philippines Vietnam Cambodia Laos Thailand Burma Bangladesh Sri Lanka India Bhutan Nepal Pakistan Afghanistan Turkmenistan Tajikistan Kyrgyzstan Uzbekistan Japan North Korea South Korea Russia Kazakhstan Russia Montenegro Portugal Azerbaijan Armenia Georgia Ukraine Moldova Belarus Romania Bulgaria Macedonia Serbia Bosonia & Herzegovina Turkey Greece Albania Croatia Hungary Slovakia Slovenia Malta Spain Portugal Spain France Italy Italy Austria Switzerland Belgium France Ireland United Kingdom Norway Sweden Finland Estonia Latvia Lithuania Russia Poland Czech Republic Germany Denmark The Netherlands Iceland El Salvador Guatemala Panama Costa Rica Nicaragua Honduras Belize Mexico Trinidad & Tobago Puerto Rico Dominican Republic Haiti Jamaica The Bahamas Cuba Vanuatu Australia Solomon Islands Fiji New Caledonia New Zealand Eritrea Ethiopia Djibouti Somalia Kenya Uganda Tanzania Rwanda Burundi Madagascar Namibia Botswana South Africa Lesotho Swaziland Zimbabwe Mozambique Malawi Zambia Angola Democratic Repbulic of Congo Republic of Congo Gabon Equatorial Guinea Central African Republic Cameroon Nigeria Togo Ghana Burkina Fassu Cote d'Ivoire Liberia Sierra Leone Guinea Guinea Bissau The Gambia Senegal Mali Mauritania Niger Western Sahara Sudan Chad Egypt Libya Tunisia Morocco Algeria
Map Legend: 18%, 49 of 263 Territories
 Uusin maa 
 Muut lukemalla valloitetut maat 


AfghanistanAlbaniaArgentinaAustraliaBotswanaBrazilBhutanCanadaCambodiaSri LankaCongo, Republic of theChinaChileEgyptEl SalvadorFranceGhanaGermanyIndiaClipperton IslandIranItalyCote d'IvoireJamaicaKorea, NorthChristmas IslandMaldivesMexicoNigeriaNew ZealandPeruPakistanRomaniaRwandaSenegalSomaliaSpainSwedenSyriaSwitzerlandThailandTurkeyUgandaUnited KingdomUkraineUnited StatesVietnamSwazilandZimbabwe

Näistä maista kertovia kirjoja blogissani on jo käsitelty.