Lukumatkoja kauas ja lähelle

Blogissa esitellyt kirjat ja maat

Blogissa esitellyt kirjat ja maat
Klikkaamalla karttamerkkiä saat suoran linkin kyseistä maata käsittelevään blogitekstiin. Pääset tutustumaan tarkemmin valitsemasi alueen kirjoihin zoomaamalla karttaa +-merkillä ja liikkumalla kartalla hiirellä sen vasenta nappia pohjassa pitäen. Kirjoista on myös maanosittain ja maittain järjestetty lista.

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Bloggaajan ja yritysten yhteistyöstä, osa 2: Käytetyt arvostelukappaleet

Kirjoitin pari viikkoa sitten täällä bloggaajan ja yritysten yhteistyöstä. Pohdin silloin muun muassa sitä, pitäisikö blogikirjoituksiin aina merkitä, mikäli bloggaja on saanut kirjan kustantamolta arvostelukappaleena.

Olin aluksi sitä mieltä, ettei merkitseminen ehkä välttämättä olisi tarpeellista, mutta kirjoitukseeni tulleiden kommenttien jälkeen muutin mieltäni. Päätin, että merkitsen vastedes tiedon arvostelukappaleista kirjan kansia esittävien kuvien kuvateksteihin, joissa muutenkin kerron olennaisia kirjaan liittyviä taustatietoja.

Tällä viikolla asiaan otti kantaa myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Virasto julkisti ohjeet siitä, miten yritysten tulee ottaa kuluttajansuojalainsäädäntö huomioon mainostaessaan tuotteitaan blogeissa. Ohjeet koskevat myös ammattibloggaajia, jotka tekevät yhteistyötä yritysten kanssa. Me harrastajabloggaajat emme kuulu Kilpailu- ja kuluttajaviraston toimivallan piiriin, mutta virasto esitti kainon pyynnön, että mekin noudattaisimme silti samoja ohjeita. Pyyntöön on mielestäni aiheellista suostua, sillä piilomainonnan välttäminen on kaikkien yhteinen etu.

Kirjasfääri-blogissa purettiin heti samana päivänä viraston ohjeet auki kirjabloggaajan kannalta. Ohje on selkeä: arvostelukappaleet on merkittävä jokaiseen blogimerkintään erikseen. Asiassa ei liene siltä osin enää mitään epäselvää.

Aloin kuitenkin pian pohtia uutta ongelmaa: miten suhtautua käytettyihin arvostelukappaleisiin? Ammattibloggaaja Outi Pyy otti kantaa myös tähän puhuessaan Suomen Blogimedian taannoisessa lehdistötilaisuudessa, johon parin viikon takainen kirjoitukseni perustui. Hänen esimerkkinsä oli muotiblogien maailmasta: Jos bloggaaja on saanut vuosi sitten arvioitavaksi farkut ja kirjoittanut niistä blogiinsa silloin, täytyykö farkkujen alkuperä mainita uudelleen, jos ne näkyvät uutta jakkua esittelevässä kuvassa? Pyyn kanta oli, että vanhat arvostelukappaleet muuttuvat bloggaajan omaisuudeksi. Hän ei pitänyt tarpeellisena mainita jakkukuvan yhteydessä, että farkut oli aikoinaan saatu niiden valmistajalta.

Ajattelin ensin, ettei kysymys ollut olennainen kirjabloggaajan kannalta. Kirjasta kirjoitetaan yleensä vain yksi arvio. Myöhemmin tajusin kuitenkin, että sillä on sittenkin merkitystä. Bloggaaja voi saada käytetyn arvostelukappaleen lahjaksi esimerkiksi toiselta kirjabloggaajalta, joka on jo kirjoittanut kirjasta omaan blogiinsa, eikä halua pitää kirjaa. Arvostelukappaleen voi myös saada lainaksi. Työpaikallani STT-Lehtikuvan uutistoimituksessa on valtavat määrät kirjojen arvostelukappaleita, jotka on lähetetty kulttuuritoimituksellemme. Lainasin sieltä esimerkiksi Tarquin Hallin kirjan Vish Puri &kadonneen palvelijattaren tapaus, josta kirjoitin blogimerkinnän syyskuussa. Pitäisikö kyseiseen blogikirjoitukseen siis merkitä, että lukemani kirja oli arvostelukappale?

Ajattelin ensin, että pitäisi, mutta sitten aloin kallistua päinvastaiselle kannalle. En työskentele kulttuuritoimittajana, joten kirjaa ei ollut lähetetty minulle. Minun ja kustantamon välille ei muodostunut minkäänlaista suhdetta siitä, että lainasin kirjan töistä. Sama koskee tilannetta, jossa bloggaaja saa käytetyn arvostelukappaleen lahjaksi. Bloggaaja ei ole saanut kustantamolta mitään eikä kustantamo edes tiedä kirjan olevan hänellä.

Olennainen kysymys on, onko arvostelukappaleena oleminen tietyn niteen pysyvä ominaisuus. Joskus niteet merkitään esimerkiksi leimasimella arvostelu- tai työkappaleiksi, jolloin leima pysyy kirjassa ikuisesti. Muistan nähneeni tällä tavoin leimattuja kirjoja myynnissä antikvariaateissa 80- ja 90-luvulla. Oman työurani aikana tai blogatessani en ole vastaavaan tapaan törmännyt. Jos arvostelukappaleena kustantamosta lähteneen kirjan ajatellaan pysyvän arvostelukappaleena ikuisesti, merkintä tietysti kuuluisi blogimerkintöihin myös silloin, kun käytetty arvostelukappale on saatu lahjaksi, lainattu tai ostettu antikvariaatista.

Minusta tuntuu kuitenkin, että tällainen tulkinta sivuuttaa sen, mikä arvostelukappalekeskustelussa on olennaista. Arvostelukappalemerkintöjen tarkoitus on auttaa lukijaa arvioimaan blogin luotettavuutta. Sen kannalta olennaista ei ole se, mistä kirja on alun perin tullut, vaan se, mitä kautta se on bloggaajalle päätynyt: se, liittyykö blogimerkintään bloggajan ja yrityksen yhteistyötä. Tämän vuoksi olen kallistumassa sille kannalle, ettei muualta kuin suoraan kustantamolta tulleisiin käytettyihin arvostelukappaleisiin ole tarpeen eikä tarkoituksenmukaista panna arvostelukappalemerkintää.

Mitä mieltä te olette?

6 kommenttia:

  1. Minustakin olennaista on juuri tuo yrityksen ja bloggaajan välisen "sopimuksen" syntyminenin. Jos bloggaaja saa tuotteen (esim. kirjan) jostain ihan muualta kuin sitä tuottavalta yritykselta, voidaan tuskin puhua enää minkäänlaisesta yhteistyöstä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Kukaan ei edes näytä olevan asiasta eri mieltä :)

      Poista
  2. Olen aivan samaa mieltä kuin Minna kommentissaan. Eihän se, että kirja on arvostelukappale, muuta itse kirjaa miksikään. Olennaista on, onko bloggaaja saanut kirjan suoraan yritykseltä vai ei. Hyvä, että näistä asioista keskustellaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Tästä asiasta tuntuvat olevan samaa mieltä kaikki, jotka ovat keskusteluun osallistuneet.

      Poista
  3. Samaa mieltä kuin edelliset kommentoijat ja sinä itsekin, eli ei kirja tosiaan siitä miksikään muutu vaikka se arvostelukappale olisikin. Olennaista on, oletko saanut sen itse suoraan kustantajalta. Jos arvostelukappaleen lainaa joltain tai ostaa vaikka divarista, niin silloin se on lainattu kirja tai käytettynä ostettu kirja, eikä mitään sen kummempaa. En ole itse myöskään merkinnyt blogissani kirjojen alkuperää tähän mennessä, mutta jatkossa aion sen merkitä niihin arvostelukappaleisiin, jotka olen saanut suoraan kustantajilta. Muiden kirjojen osalta oletan olevan lukijalle epäolennaista tietää, olenko lainannut kirjan kaverilta, kirjastosta vai onko se omasta hyllystäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Asiasta vaikuttaa vallitsevan vankka yksimielisyys :)

      Poista

Näin pitkälle tavoite on edennyt

Svalbard Spain United States of America Antarctica South Georgia Falkland Islands Bolivia Peru Ecuador Colombia Venezuela Guyana Suriname French Guiana Brazil Paraguay Uruguay Argentina Chile Greenland Canada United States of America United States of America Israel Jordan Cyprus Qatar United Arab Emirates Oman Yemen Saudia Arabia Iraq Afghanistan Turkmenistan Iran Syria Singapore China Mongolia Papua New Guinea Brunei Indonesia Malaysia Malaysia Tiawan Philippines Vietnam Cambodia Laos Thailand Burma Bangladesh Sri Lanka India Bhutan Nepal Pakistan Afghanistan Turkmenistan Tajikistan Kyrgyzstan Uzbekistan Japan North Korea South Korea Russia Kazakhstan Russia Montenegro Portugal Azerbaijan Armenia Georgia Ukraine Moldova Belarus Romania Bulgaria Macedonia Serbia Bosonia & Herzegovina Turkey Greece Albania Croatia Hungary Slovakia Slovenia Malta Spain Portugal Spain France Italy Italy Austria Switzerland Belgium France Ireland United Kingdom Norway Sweden Finland Estonia Latvia Lithuania Russia Poland Czech Republic Germany Denmark The Netherlands Iceland El Salvador Guatemala Panama Costa Rica Nicaragua Honduras Belize Mexico Trinidad & Tobago Puerto Rico Dominican Republic Haiti Jamaica The Bahamas Cuba Vanuatu Australia Solomon Islands Fiji New Caledonia New Zealand Eritrea Ethiopia Djibouti Somalia Kenya Uganda Tanzania Rwanda Burundi Madagascar Namibia Botswana South Africa Lesotho Swaziland Zimbabwe Mozambique Malawi Zambia Angola Democratic Repbulic of Congo Republic of Congo Gabon Equatorial Guinea Central African Republic Cameroon Nigeria Togo Ghana Burkina Fassu Cote d'Ivoire Liberia Sierra Leone Guinea Guinea Bissau The Gambia Senegal Mali Mauritania Niger Western Sahara Sudan Chad Egypt Libya Tunisia Morocco Algeria
Map Legend: 18%, 49 of 263 Territories
 Uusin maa 
 Muut lukemalla valloitetut maat 


AfghanistanAlbaniaArgentinaAustraliaBotswanaBrazilBhutanCanadaCambodiaSri LankaCongo, Republic of theChinaChileEgyptEl SalvadorFranceGhanaGermanyIndiaClipperton IslandIranItalyCote d'IvoireJamaicaKorea, NorthChristmas IslandMaldivesMexicoNigeriaNew ZealandPeruPakistanRomaniaRwandaSenegalSomaliaSpainSwedenSyriaSwitzerlandThailandTurkeyUgandaUnited KingdomUkraineUnited StatesVietnamSwazilandZimbabwe

Näistä maista kertovia kirjoja blogissani on jo käsitelty.