Lukumatkoja kauas ja lähelle

Blogissa esitellyt kirjat ja maat

Blogissa esitellyt kirjat ja maat
Klikkaamalla karttamerkkiä saat suoran linkin kyseistä maata käsittelevään blogitekstiin. Pääset tutustumaan tarkemmin valitsemasi alueen kirjoihin zoomaamalla karttaa +-merkillä ja liikkumalla kartalla hiirellä sen vasenta nappia pohjassa pitäen. Kirjoista on myös maanosittain ja maittain järjestetty lista.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Kirjamessujen antia

Vietin tänään ison osan päivästäni Helsingin Kirjamessuilla. Kirjamessut ovat olennainen osa syksyäni; olen käynyt niillä joka vuosi aina vuoden 2001 ensimmäisistä messuista lähtien. Tänä vuonna odotin messuja vielä vähän tavallistakin enemmän, sillä arvelin löytäväni sieltä yhtä sun toista kiinnostavaa luettavaa blogia varten.

Jostain syystä olin kuitenkin vähän pettynyt messujen valikoimaan. Ehkä kyse oli ainakin osittain siitä, että olen tänä vuonna seurannut kirja-alaa aiempaa enemmän ja tiesin monista kiinnostavista uutuuskirjoista jo ennakkoon. Osan olin jo lukenutkin. Aiemmin minun oli helpompi yllättyä iloisesti, kun ennakkotietoa oli vähemmän. Jossain määrin pettymykseeni vaikutti myös se, että kustantamojen ja kirjakauppojen messualue on minusta tuntunut viime vuodesta lähtien aiempaa pienemmältä. On tullut sellainen olo, että muut asiat kuin kirjat nousevat messuilla koko ajan tärkeämpään asemaan. En tosin ole varma, onko kyse optisesta harhasta: Messukeskuksen remontin jälkeen halli on suurempi, joten voi olla, että kustantamojen ja kirjakauppojen alue vain näyttää pienemmältä.

Kaikesta huolimatta silmiini osui yhtä sun toista blogiin sopivaa. Lukumatkani on vasta niin alussa, että uusia maita on helppo löytää. Osa kirjoista ei ollut erityisen uusia, mutta en vain ollut sattunut kiinnittämään niihin huomiota aikaisemmin.

Näistä kiinnostuin:
Bolaño, Roberto: Kesyttömät etsivät (Meksiko)
Gadda, Carlo Emilio: Via Merulanan sotkuinen tapaus (Italia)
Høeg, Peter: Norsunhoitajien lapset (Tanska)
Lipson, Katri: Jäätelökauppias (Tsekki)
Ndaye, Marie: Kolme vahvaa naista (Ranska ja Senegal)
Oz, Amos: Älä kysy yöltä (Israel)
Rannela, Terhi: Punaisten kyynelten talo (Kambodza)
Ruge, Euhen: Vähenevän valon aikaan (Saksa)

Lisäksi mieleeni muistui muutamia kirjoja, joista tiesin jo entuudestaan, mutta joita en ole vielä lukenut:
Adichie, Chimamanda Ngozi: Kotiinpalaajat (Nigeria ja Yhdysvallat)
Demick, Barbara: Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa (Pohjois-Korea)
Hosseini, Khaled: Ja vuoret kaikuivat (Afganistan)
Murakami, Haruki: Norwegian Wood (Japani)
Shafak, Elif: Kunnia (Turkki)
Sillanpää, Sami: Kiinalainen rakkaustarina (Kiina)

Muutama noista käsittelee maita, joista blogissa on jo yksi kirja, mutta mikään ei toki estä esittelemästä joistakin maista useampia teoksia.

Listaa katsoessani huomaan, että huomiotani kiinnittäneitä kirjoja on loppujen lopuksi aika monta. Pettymykseni liittyi varmaan osittain siihenkin, ettei silmiini sattunut mitään sellaisista maista, joista kertovia kirjoja on vaikea löytää. Esimerkiksi Keski-Amerikasta en ole vielä lukenut mitään ja toivoisin kovasti, että jostain tulisi vastaan houkuttelevia keskiamerikkalaisia nykykirjoja. Sitä odotellessa yllä olevissa riittää kuitenkin lukemista pitkäksi aikaa.

2 kommenttia:

  1. Hyvä lista! Minäkin nappasin juuri Kolmella vahvalla naisella Senegalin. Keski-Amerikka on tosiaan hankala, mutta ainakin Cecilia Samartinin Hyvä sydän tapahtuu osittain El Salvadorissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvän sydämen olen lukenutkin. Olen miettinyt aika paljon sitä, kuinka suuren osan kirjasta pitää sijoittua tiettyyn maahan, jotta olen valmis laskemaan sen mukaan. Aluksi ajattelin, että koko kirjan pitäisi tapahtua samassa maassa, mutta se taitaa olla turhan tiukka ehto. Monissa siirtolaisuutta käsittelevissä kirjoissa päähenkilön synnyinmaa ja sen kulttuuri ovat läsnä niissäkin osioissa, jotka tapahtuvat hänen uudessa kotimaassaan.

      Voi hyvin olla, että päädyn laskemaan Hyvän sydämen El Salvadorin kirjaksi, vaikka El Salvadorin osuus onkin sivuissa mitattuna huomattavan paljon pienempi kuin Yhdysvaltojen osuus.

      Jos löydät muita Keski-Amerikkaan sijoittuvia kirjoja, vinkit ovat tosi tervetulleita. Guatemalasta minulla on tiedossa pari kirjaa, mutta muiden alueen maiden suhteen etsintöjen tulokset ovat tähän mennessä jääneet laihoiksi. Costa Ricasta löysin Helmet-kirjastohaulla ainoastaan yhden lastenkirjan ja yhden chick litin, joista molemmissa maata tarkastellaan länsimaisen päähenkilön silmin. Belizestä olen lukenut suomalaisen Anna-Mari Raaskan Belizessä kaikki on paremmin, mutta siinäkin näkökulma on länsimainen. Haluaisin paljon mieluummin lukea paikallisesta näkökulmasta kirjoitettuja kirjoja. Hyvässä sydämessä hyvä puoli on se, että päähenkilö on salvadorilainen.

      Poista

Näin pitkälle tavoite on edennyt

Svalbard Spain United States of America Antarctica South Georgia Falkland Islands Bolivia Peru Ecuador Colombia Venezuela Guyana Suriname French Guiana Brazil Paraguay Uruguay Argentina Chile Greenland Canada United States of America United States of America Israel Jordan Cyprus Qatar United Arab Emirates Oman Yemen Saudia Arabia Iraq Afghanistan Turkmenistan Iran Syria Singapore China Mongolia Papua New Guinea Brunei Indonesia Malaysia Malaysia Tiawan Philippines Vietnam Cambodia Laos Thailand Burma Bangladesh Sri Lanka India Bhutan Nepal Pakistan Afghanistan Turkmenistan Tajikistan Kyrgyzstan Uzbekistan Japan North Korea South Korea Russia Kazakhstan Russia Montenegro Portugal Azerbaijan Armenia Georgia Ukraine Moldova Belarus Romania Bulgaria Macedonia Serbia Bosonia & Herzegovina Turkey Greece Albania Croatia Hungary Slovakia Slovenia Malta Spain Portugal Spain France Italy Italy Austria Switzerland Belgium France Ireland United Kingdom Norway Sweden Finland Estonia Latvia Lithuania Russia Poland Czech Republic Germany Denmark The Netherlands Iceland El Salvador Guatemala Panama Costa Rica Nicaragua Honduras Belize Mexico Trinidad & Tobago Puerto Rico Dominican Republic Haiti Jamaica The Bahamas Cuba Vanuatu Australia Solomon Islands Fiji New Caledonia New Zealand Eritrea Ethiopia Djibouti Somalia Kenya Uganda Tanzania Rwanda Burundi Madagascar Namibia Botswana South Africa Lesotho Swaziland Zimbabwe Mozambique Malawi Zambia Angola Democratic Repbulic of Congo Republic of Congo Gabon Equatorial Guinea Central African Republic Cameroon Nigeria Togo Ghana Burkina Fassu Cote d'Ivoire Liberia Sierra Leone Guinea Guinea Bissau The Gambia Senegal Mali Mauritania Niger Western Sahara Sudan Chad Egypt Libya Tunisia Morocco Algeria
Map Legend: 18%, 49 of 263 Territories
 Uusin maa 
 Muut lukemalla valloitetut maat 


AfghanistanAlbaniaArgentinaAustraliaBotswanaBrazilBhutanCanadaCambodiaSri LankaCongo, Republic of theChinaChileEgyptEl SalvadorFranceGhanaGermanyIndiaClipperton IslandIranItalyCote d'IvoireJamaicaKorea, NorthChristmas IslandMaldivesMexicoNigeriaNew ZealandPeruPakistanRomaniaRwandaSenegalSomaliaSpainSwedenSyriaSwitzerlandThailandTurkeyUgandaUnited KingdomUkraineUnited StatesVietnamSwazilandZimbabwe

Näistä maista kertovia kirjoja blogissani on jo käsitelty.