Lukumatkoja kauas ja lähelle

Blogissa esitellyt kirjat ja maat

Blogissa esitellyt kirjat ja maat
Klikkaamalla karttamerkkiä saat suoran linkin kyseistä maata käsittelevään blogitekstiin. Pääset tutustumaan tarkemmin valitsemasi alueen kirjoihin zoomaamalla karttaa +-merkillä ja liikkumalla kartalla hiirellä sen vasenta nappia pohjassa pitäen. Kirjoista on myös maanosittain ja maittain järjestetty lista.

lauantai 4. tammikuuta 2014

Afganistan - Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat

Jos tekee lapsena suuren vääryyden, voiko tilanteen korjata aikuisena vielä suuremmalla vääryydellä? Voiko yksipuolinen rakkaus tehdä onnelliseksi? Pystyykö kuka tahansa meistä tilaisuuden tullen olemaan sankari?

Ja vuoret kaikuivat on yksi tarina ja se on monta tarinaa. Pitkät, novellimaiset luvut ovat omia ehyitä kokonaisuuksiaan. Jokaisessa on eri päähenkilö ja minkä tahansa niistä voisi lukea yksinään kokematta, että mitään olennaista puuttuisi. Päähenkilöiden elämät kietoutuvat kuitenkin yhteen niin tiiviisti, että kokonaisuus on selvästi romaani eikä novellikokoelma. Joidenkin lukujen alussa lukijalla voi olla vaikeuksia hahmottaa, miten uuden päähenkilön kertomus liittyy suurempaan kokonaisuuteen, mutta luvun loppuun mennessä yhteys on aina käynyt selväksi.

Pidin kirjassa kaikesta paitsi loppuratkaisusta. En harrasta juonipaljastuksia, joten en voi kertoa kovin paljon siitä, miksi en lopetuksesta pitänyt. Juoni tuntui loppumetreillä epäuskottavalta. Epäuskoni saattoi tosin johtua osittain siitä, että olisin toivonut tarinalle toisenlaista päätöstä ja halusin siksi väittää lopetukselle vastaan.

Hosseinin aiempiin teoksiin Leijapoikaan ja Tuhanteen loistavaan aurinkoon verrattuna Ja vuoret kaikuivat oli valoisampi. Tuhat loistavaa aurinkoa oli minulle niin ahdistava lukukokemus, etten voi sanoa varsinaisesti nauttineeni kirjasta, vaikka se oli taitavasti kirjoitettu ja mukaansatempaava. Myös Vuorissa on synkkiä sävyjä, mutta päähenkilöille tapahtuu vastoinkäymisten lisäksi paljon hyviä asioita eikä lukukokemusta leimannut pahaenteinen tunnelma.

Kirjassa kerrotaan niin monen ihmisen elämäntarina, että eri lukijoille varmasti jäävät vahvimmin mieleen aivan eri kertomukset. Itse jäin miettimään kaikkein eniten päähenkilöiden Abdullahin ja Parin äitipuolen Parwanan elämää, vaikka kertomus hänestä liittyi laajempaan kokonaisuuteen varsin löyhästi. Osittain tämä johtui erityisestä kiinnostuksestani kirjoihin, jotka auttavat ymmärtämään tekoja, joita ei voi hyväksyä. Osittain Parwanan tarina antoi minulle niin paljon ajattelemisen aihetta siksi, että siinä käsiteltiin lapsuuteen liittyvää teemaa, jota olin viime aikoina muutenkin miettinyt: sitä, miten paljon jo varhaislapsuus voi vaikuttaa siihen, miten muut ihmiset lapseen suhtautuvat ja miten kauaskantoisia vaikutuksia muiden suhtautumisella voi olla.


Ja vuoret kaikuivat oli yksi parhaista kirjoista, jotka olen lukenut pitkään aikaan. Hosseini on taitava tarinankertoja, joka osaa keksiä ja kuvata uskottavia ja koskettavia ihmiskohtaloita.

Khaled Hossseini: Ja vuoret kaikuivat (Otava 2013)
Myös alkuteos And the Mountains Echoed ilmestyi 2013.
Tämä kirja on saatu kustantamolta arvostelukappaleena.

6 kommenttia:

 1. Olen ehtinyt jo unohtaa tämän kirjan monelta osin, mutta loppuratkaisu on jäänyt mieleen jotenkin latteana. Näin hieno kirja olisi ansainnut paremman päätöksen.

  VastaaPoista
 2. Minulla on tämä lukulistalla, mutta olen tietoisesti siirtänyt sen lukemista. Luin Leijapojat vain hieman ennen tämän kirjan julkaisua ja halusin sitä sulatella rauhassa.

  Nyt minulle on kertynyt joku kauhea ennakkoluulo tätä kirjaa kohtaan. Nimenomaan huolettaa monien maininnat runsaasta henkilögalleriasta ja "novellimaisuudesta". Oliko sinulla vaikeuksia pysyä kärryillä henkilögalleriassa? Minä siis inhoan sitä, että pitäisi pläräillä kirjaa taaksepäin tarkistaakseen kuka kukin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin tuon huolesi. Minäkään en tykkää yhtään siitä, jos joudun etsimään hahmoja kirjan aiemmista osista tajutakseni, keitä he ovat. Tässä kirjassa on kieltämättä se vaara, että se saattaa häiritä. En kuitenkaan usko sen häiritsevän kovin monia, sillä henkilöt esitellään kukin omalla vuorollaan niin perusteellisesti, ettei heitä sen jälkeen helposti unohda.

   Keskeisiä hahmoja on yhdeksän, ja heillä on pääasiassa kullakin oma lukunsa. Kaksi ensimmäistä lukua kertoo samoista hahmoista ja samasta ajasta, mutta muissa luvuissa on aina eri keskushenkilö, eri aika ja eri paikka. Itse pysyin helposti mukana kolmen ensimmäisen luvun ajan. Neljäs alkoi niin, ettei lukijalla ollut aluksi mitään mahdollisuutta hahmottaa, kenestä siinä oli kyse: ei ollut tarvetta selata kirjaa taaksepäin koska olin varma, ettei sieltä löytyisi vinkkiä. Se ei häirinnyt minua - minua eivät vaivaa kokonaan uudet hahmot vaan vain se tunne, että minun _pitäisi_ muistaa tämäkin hahmo mutta en vain muista. Nelosluvun edetessä yhteys aiempiin lukuihin paljastui ja oli paljastuessaan ihan selvä. Viitosluvun alussa koin sen ärsyttävän tunteen; tiesin, että sen päähenkilöt oli mainittu nimeltä nelosluvussa mutta en muistanut kunnolla, keitä he olivat. Siinä kohtaa tuli pläräämisärsytystä, mutta se oli oikeastaan ainoa kerta. Lopuista luvuista yksi kertoi täysin uusista hahmoista ja muut jo niin tutuksi tulleista, että heidän lukunsa alkaessa oli heti selvää, kenestä puhuttiin.

   Luulen, että paras tapa nauttia tästä kirjasta on lukea kaksi ensimmäistä lukua yhtenä novellina ja loput luvut kukin omana itsenäisenä kokonaisuutenaan. Jos ei yritäkään miettiä, mikä hahmojen keskenäinen yhteys on, se luultavasti selkiytyy vähitellen itsestään :)

   Poista
  2. Kiitokset arviosta! Olen miettinyt tämän kirjan sivuuttamista Tuhannen loistavan auringon pettymyksen takia (en tykännyt yhtään kirjan lopusta ja yleisestä "ideologiasta"). Ehkäpä uskallan nyt nykäistä tätä ainakin kirjaston puolella.

   Poista
  3. Eipä kestä. Tätä teosta kannattaa minusta kokeilla, vaikka ei olisikaan pitänyt Tuhannesta loistavasta auringosta.

   Poista

Näin pitkälle tavoite on edennyt

Svalbard Spain United States of America Antarctica South Georgia Falkland Islands Bolivia Peru Ecuador Colombia Venezuela Guyana Suriname French Guiana Brazil Paraguay Uruguay Argentina Chile Greenland Canada United States of America United States of America Israel Jordan Cyprus Qatar United Arab Emirates Oman Yemen Saudia Arabia Iraq Afghanistan Turkmenistan Iran Syria Singapore China Mongolia Papua New Guinea Brunei Indonesia Malaysia Malaysia Tiawan Philippines Vietnam Cambodia Laos Thailand Burma Bangladesh Sri Lanka India Bhutan Nepal Pakistan Afghanistan Turkmenistan Tajikistan Kyrgyzstan Uzbekistan Japan North Korea South Korea Russia Kazakhstan Russia Montenegro Portugal Azerbaijan Armenia Georgia Ukraine Moldova Belarus Romania Bulgaria Macedonia Serbia Bosonia & Herzegovina Turkey Greece Albania Croatia Hungary Slovakia Slovenia Malta Spain Portugal Spain France Italy Italy Austria Switzerland Belgium France Ireland United Kingdom Norway Sweden Finland Estonia Latvia Lithuania Russia Poland Czech Republic Germany Denmark The Netherlands Iceland El Salvador Guatemala Panama Costa Rica Nicaragua Honduras Belize Mexico Trinidad & Tobago Puerto Rico Dominican Republic Haiti Jamaica The Bahamas Cuba Vanuatu Australia Solomon Islands Fiji New Caledonia New Zealand Eritrea Ethiopia Djibouti Somalia Kenya Uganda Tanzania Rwanda Burundi Madagascar Namibia Botswana South Africa Lesotho Swaziland Zimbabwe Mozambique Malawi Zambia Angola Democratic Repbulic of Congo Republic of Congo Gabon Equatorial Guinea Central African Republic Cameroon Nigeria Togo Ghana Burkina Fassu Cote d'Ivoire Liberia Sierra Leone Guinea Guinea Bissau The Gambia Senegal Mali Mauritania Niger Western Sahara Sudan Chad Egypt Libya Tunisia Morocco Algeria
Map Legend: 18%, 49 of 263 Territories
 Uusin maa 
 Muut lukemalla valloitetut maat 


AfghanistanAlbaniaArgentinaAustraliaBotswanaBrazilBhutanCanadaCambodiaSri LankaCongo, Republic of theChinaChileEgyptEl SalvadorFranceGhanaGermanyIndiaClipperton IslandIranItalyCote d'IvoireJamaicaKorea, NorthChristmas IslandMaldivesMexicoNigeriaNew ZealandPeruPakistanRomaniaRwandaSenegalSomaliaSpainSwedenSyriaSwitzerlandThailandTurkeyUgandaUnited KingdomUkraineUnited StatesVietnamSwazilandZimbabwe

Näistä maista kertovia kirjoja blogissani on jo käsitelty.